oktober 5, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Woning isoleren met steenwol

Wil je wanden, daken, vloeren of muren isoleren, maar twijfel je welk isolatiemateriaal je moet gebruiken? Glaswol en steenwol zijn populaire isolatiematerialen als thermische en akoestische isolatie. Daarnaast zijn deze materialen ook nog eens goedkoop en duurzaam. Benieuwd naar wat echt het verschil is tussen deze twee materialen? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van steenwol. 

Wat is steenwol?

Steenwol is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van diabaas of basalt. Steenwol wordt in enorme ovens bij een temperatuur van 1400 graden gesmolten tot een steenmassa. Vervolgens wordt deze massa met een spinner weggeslingerd tot draden. Deze draden worden met een bindmiddel gevormd tot een isolatieplaat. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. 

Voordelen steenwol

Steenwol heeft in vergelijking met glaswol een iets hogere geluidsisolatiewaarde. Glaswol is geurloos waardoor je tijdens het isoleren geen geuroverlast hebt. Evenals glaswol is steenwol een natuurlijk product en duurzaam. Doordat steenwol kiemvrij en anorganisch is, kunnen hier geen schimmels en bacteriën leven. Ook is steenwol onbrandbaar en beschermt dit materiaal de woning tegen brand met een brandklasse B. Verder veroudert het materiaal niet en zet het niet uit. Hierdoor blijft het materiaal stabiel en heeft het een hele lange levensduur. 

Nadelen steenwol

Steenwol is zwaarder dan glaswol en daarnaast ook wat duurder. De gemiddelde prijs van steenwol ligt ongeveer 10% boven glaswol. Daarbij moet je erop letten dat je gaat isoleren tijdens een droge dag. Wanneer steenwol nat wordt kan de isolatie gaan uitzakken. Daarnaast is steenwol niet geschikt voor smalle spouwen. Bij het isoleren met steenwol is er minimale een ruimte van 5 cm nodig. 

Is steenwol het beste isolatiemateriaal?

Of steenwol het beste isolatiemateriaal is geen eenduidig antwoord op te geven. Zowel glaswol als steenwol zijn geschikt om je huis mee te isoleren. Afhankelijk van de situatie en wat je wilt isoleren kun je de soorten isolatiematerialen met elkaar vergelijken om vervolgens het beste isolatiemateriaal te kiezen.