juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Veerringen

3 redenen om een creatieve hobby te starten 

Het komt steeds vaker voor dat we elk vrij moment opvullen door series op Netflix te volgen of door op ons mobieltjes door social media te scrollen. Dit doen we zo vaak dat we ons er helemaal niet bewust meer van zijn. Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar het hebben van een creatieve hobby kunnen deze gewoontes tegengaan. Wil jij weten waarom het hebben van een hobby zo belangrijk is? Lees dan snel verder zodat jij meteen van start kunt gaan. 

Creativiteit ontplooien 

Jouw vrije tijd kun je perfect opvullen met een creatieve activiteit. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, tekenen of schilderen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden wat betreft creatieve hobby’s en dat is nu juist zo leuk. Tijdens zo’n hobby ontwikkel je niet alleen creatieve vaardigheden, het geeft je ook veel energie en motivatie. Het is nu eenmaal een feit dat het creëren van iets nieuws veel voldoening geeft. Een hobby als bijvoorbeeld schilderen hoeft helemaal niet duur te zijn, je kunt voor een paar euro al mooie canvasdoeken aanschaffen. Ook kun je baklijsten goedkoop bestellen om jouw kunst in op te hangen. 

Creëert een contrast 

Heb jij een kantoorbaan en spendeer jij wel acht uur per dag achter een beeldscherm? Dan is het juist heel goed om in je vrije tijd een actieve hobby te beoefenen. Dit is geestelijk én lichamelijk ontspannend en daarmee heel goed voor je energieke en mentale gesteldheid. Dit is in dit geval het tegenovergestelde van een normale werkdag en dus creëer je een contrast met het dagelijks leven. Heb je juist een fysiek zware baan? Dan kun je dit ook prima combineren met hobby’s als puzzelen of lezen. Dit is dan juist weer fysiek ontspannend en geestelijk inspannend, wat beter zal passen bij jouw behoeftes. 

Goed voor sociale contacten 

Het hebben van een hobby is ontzettend belangrijk, ook op sociaal vlak. Het hebben van een hobby geeft je namelijk de kans om nieuwe mensen te leren kennen. Als je bijvoorbeeld een schildercursus of cursus fotografie volgt, gebeurt dit vaak klassikaal en heb je dus contact met de mensen uit die klas. Als je liever op eigen initiatief een hobby wilt volgen, kunnen we dit natuurlijk ook begrijpen. Het voordeel is dan dat je je eigen tempo aan kunt houden en niet vastzit aan specifieke tijden of locaties. Je moet dus vooral doen waar jij je goed bij voelt!