juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

5 groendak

Hoe duurzaam is het Sedumdak?

Een sedumdak met zonnepanelen komt tegenwoordig veel voor op de daken van het grote publiek. Het is een bijzonder gezicht dat veel mensen in Nederland deze aanpassing  hebben gemaakt naar een gewoon dak. Dit is ook een mooi gezicht voor het weelderige Nederland, waar mensen steeds duurzamer beginnen te leven. Hoe stel je je dat voor  met een sedumdak met zonnepanelen, een hele goede vraag. Soms weten de mensen die deze structuur bezitten het niet echt. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen precies weet hoe deze techniek werkt, wat je ermee kunt bereiken en uiteindelijk kunt winnen.

Je zonnepanelen koel houden

Koeling is de vriend van een sedumdak met zonnepanelen. Om deze reden worden PVT-panelen in Nederland vaak toegepast  op grote daken. Waarom is koeling zo belangrijk? Koeling houdt het zonnepaneel koel. Dit is belangrijk omdat zonnepanelen minder efficiënt worden als ze erg heet worden. Wat bedoelt u? Zonnepanelen worden altijd verwarmd door de zon, maar hebben ook zonlicht nodig. Daarom moet u een manier vinden om het paneel te koelen zonder het zonlicht te blokkeren.

Het hebben van een sedumdak

Hoe wordt het dak van sedum koud? Hierdoor kan het sedumdak de zonnepanelen gemakkelijk en natuurlijk koelen. Dit betekent dat er geen verdere mechanische of technische interventie nodig is om de zonnepanelen te koelen. Om van dit effect van zonnepanelen te profiteren, is het daarom belangrijk om het sedumdak dicht bij de zonnepanelen  te plaatsen. Hierdoor produceren zonnepanelen meer stroom en zijn ze op termijn nog goedkoper. Dat maakt het hebben van een sedumdak met zonnepanelen des te leuker.