juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Wat is een dekbed?

Een dekbed is de deken waar je onder slaapt. Het ligt over het bed heen en er hoort een dekbedovertrek of dekbedhoes omheen te zitten. Dit is voor de hygiëne. Een dekbed is een stuk dikker dan bijvoorbeeld een dun dekentje die je op de bank hebt liggen. Het moet de warmte vasthouden van een persoon die aan het slapen is. Van origine is een dekbed gevuld met dons, maar tegenwoordig zijn ze gevuld met allerlei materialen. Ook heb je verschillende maten en verschillende diktes. Je hebt bijvoorbeeld een eenpersoons dekbed, een tweepersoons dekbed en een kinder dekbed. Qua diktes heb je zomerdekbedden, winterdekbedden of vier seizoenen dekbedden.

Hoe oud is het dekbed al?

In Europa werd er sinds de veertiende eeuw voor het eerst gebruikt gemaakt van dekbedden. Nieuwe, luxe producten werden in die tijd vooral gebruikt door de elite, net zoals dekbedden. Nu waren deze dekbedden waarschijnlijk nog kleiner dan een eenpersoons dekbed nu is, de gewone man zag het dekbed nog voor lange tijd als luxe. Dekbedden werden zelf in testamenten genoemd. Mensen gaven dus hun dekbedden door nadat ze overleden. Dat laat wel zien dat mensen het een luxe en schaars product vonden. Het dekbed bestaat dus al een tijd, maar mensen zijn het pas normaal gaan vinden toen ze rijker werden.

Hoe kijken we tegenwoordig naar het dekbed?

Tegenwoordig vinden we dekbedden niet meer iets wat luxe is. Iedereen heeft een dekbed, en soms wel twee. Veel mensen hebben een zomerdekbed en een winterdekbed. Of een extra eenpersoons dekbed voor wanneer er logees zijn. Een dekbed kan al voor twintig euro worden aangeschaft. Je hebt daarnaast ook dekbedden van 150 euro, dus voor ieder wat wils. Ook bestaan dekbedden tegenwoordig niet alleen meer uit dons en veren. Het kan ook gevuld zijn met katoen, wol of kunstvezels. Dit zijn goed isolerende materialen. Er is dus veel veranderd aan het dekbed zelf, maar ook hoe we ernaar kijken. Het is van een elite product naar een doodnormaal product gegaan.