juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

keuken knopjes

Hoe maak je deurgrepen schoon 

Dankzij de corona pandemie is er tegenwoordig veel meer aandacht voor hygiëne en schoonmaken dan dat er een aantal jaar geleden was. Zo zijn we vaker onze handen gaan wassen, houden we meer afstand en maken we onze huizen beter schoon. We zijn ons meer bewust van het feit dat er zich op sommige plekken in onze huizen gewoon een heleboel bacteriën verzamelen. Een goed voorbeeld daarvan is de deurgreep. Iedereen raakt hem dagelijks meermaals aan en laat altijd wat bacteriën achter. Op die manier wordt het een broedplaats voor bacteriën en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom geef ik in dit blog tips over hoe je elke deurgreep het beste schoon kunt maken. 

1 Houten deurgrepen 

Tegenwoordig zie je niet zoveel houten grepen meer, maar ze zijn er nog wel. Zo zijn keuken knopjes vaak nog van hout gemaakt. Hout heeft een andere schoonmaakprocedure dan de andere metalen deurgrepen. Je moet hout namelijk in de meeste gevallen niet schoonmaken met een natte doek maar met een droge doek. Daar moet je de knop dan goed mee schoonwrijven. Alleen als de deurknop echt vies is mag je een natte doek gebruiken. 

2 Messing deurgrepen 

Net als hout kun je messing het best met een droog doekje schoonmaken en bij uitzondering met een iets vochtiger doekje. Zo verwijder je vlekken en krijg je de meeste bacteriën wel van het messing af. Op begeven moment verliest messing echter de glans en dan moet je er iets meer aan doen. Daar is gelukkig een speciale messing poets voor die ervoor zorgt dat het weer gaat glanzen. 

3 Chromen deurgrepen 

Bij chroom is het belangrijk dat je geen schurende doeken of schoonmaakmiddelen gebruikt, want dan verliest de deurknop de glans. In principe kun je chroom schoonmaken met gewone zeep of met azijn maar er is ook een speciale chroompoets voor. Na het gebruik van een soort zeep is het belangrijk dat je de deurgreep goed afspoelt en droog wrijft.  

4 RVS deurgrepen 

RVS staat voor roestvrij staal en roest dus niet, wat er erg fijn aan is omdat je dat dus niet schoon hoeft te maken. Je moet dus alleen wat vlekken en bacteriën verwijderen van de deurgreep. RVS kun je het best schoonmaken met gewoon een vochtige doek of eventueel een speciale RVS reiniger. 

5 Koperen deurgrepen 

Vies koper ziet er dof en saai uit en is bovendien niet erg hygiënisch, daarom moet je het even goed schoonmaken. Vlekken kun je het best verwijderen door er een mengsel van azijn en zout op te smeren en dit na een paar minuten af te spoelen met water. Voor extra glans is er koperglans dat je kunt gebruiken.  

6 Smeedwerken deurgrepen 

Smeedwerk is eigenlijk heel simpel schoon te maken. Een klein beetje olie en een doekje verwijderd al de meeste vlekken. Zeep en azijn is een stukje agressiever, maar als je het echt schoon wilt hebben kan dat in combinatie met water ook prima werken om al het vuil te verwijderen.