juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Hoe kan jij je huis veiliger maken?

Wist je dat 70% van alle criminaliteit diefstal is? Het is een fenomeen van alle tijden, en diefstal wordt zeker niet alleen gepleegd op straat of in winkels. Gemiddeld wordt er elke tien minuten in een woning ingebroken, wat een totaal van wel bijna 53.000 woninginbraken per jaar oplevert. Dat is ontzettend veel, maar gelukkig kunnen nieuwe technieken en elektronica ons op verschillende manieren bijstaan in het beschermen van onszelf en onze woning tegen inbrekers. 

Goede omheining voor extra veiligheid

Dat alle ramen goed afgesloten worden en waardevolle eigendommen uit het zicht liggen van passanten zijn kleine dingen waar iedereen op let bij het verlaten van huis. Het zal inbrekers echter niet stoppen om de woning alsnog te betreden, zelfs als er extra moeite voor gedaan moet worden. Een goede optie om jouw huis veiliger te maken tegen ongewenste bezoekers is een goede omheining. Een poort die moeilijk open te krijgen is of een elektrische poort met elektrische poortopener verkleinen de kansen dat inbrekers de moeite nemen om jouw woning te overwegen. 

Een onzichtbaar oogje in het zeil houden

Beveiligingscamera´s binnen of om het huis geven de zekerheid dat er altijd op eigendommen en op ruimtes gelet kan worden, ook als er niemand fysiek in het huis aanwezig is. Met bijvoorbeeld een spy cam kunnen ruimtes ongezien onder toezicht gehouden worden, zonder dat bezoekers zich daarvan bewust zijn. Ook handig voor de onhandige mens die nog wel eens eigendommen verliest, met een beveiligingscamera kunnen beelden namelijk altijd teruggekeken worden. Zo wordt het terugvinden van verloren sleutels toch weer een stukje makkelijker.

Vergeet de deuren niet

Inbrekers treden het vaakst woningen binnen zoals elke andere woningbezoeker of bewoner, via de voordeur. James Bond-achtige scenes waarbij er via het dak of een klein zijraam ingebroken wordt is voornamelijk een beeld uit films en het is dan ook belangrijk om altijd goed op alle deuren te letten. Het belangrijkste voor het beveiligen van een huis is een goed werkend slot. Er zijn goed werkende sloten in verschillende soorten en maten, zoals bijvoorbeeld cilindersloten of meerpuntssloten, waarmee je een deur met één enkele sleutel op meerdere plekken volledig op slot draait.

Buitencamera´s voor een extra stukje beveiliging

Reguleer je toch liever volledig zelf wie er voor de deur staat en wie niet, ook als jouw deuren goed op slot zitten? Overweeg dan eens een voordeur camera te installeren. Een dergelijke camera maakt het mogelijk om op afstand de bezoekers van jouw woning te bekijken en te reguleren. Verschillende soorten camera´s hebben verschillende soorten functies, zo is het in sommige gevallen mogelijk om vanaf de smartphone het terrein te observeren en ben jij dus echt de baas over jouw woning en de directe omgeving. Zo kan je altijd met een gerust hart op pad. 

Pas op voor praatjesmakers!

Ook als er wel personen in of rondom huis aanwezig zijn moet er goed opgelet worden. Het gebeurt namelijk vaker dan je zou verwachten dat inbrekers zelfs toeslaan als er iemand in het huis aanwezig is. Zo zijn er praatjesmakers die aanbellen en een gesprek aanknopen om vervolgens het huis te betreden wanneer de deur wordt geopend. Door een beveiligingscamera of voordeurcamera te installeren die op afstand met een microfoon te besturen is, is het mogelijk om met ongewenste aanbellers op veilige afstand een praatje te maken. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen!