juli 19, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Energielabel huis aanvragen is een noodzaak voor elke huiseigenaar

Elk huis heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel. Van een energielabel kan je precies aflezen als een huis energiezuinig is of niet. 

Een definitief of een voorlopig energielabel

In het verleden berekende de overheid automatisch een voorlopig energielabel voor een huis met gegevens die ze haalden uit het kadaster. Je kan pas een definitief energielabel krijgen nadat je een energieadviseur hebt ingeschakeld. Het is ook beter om precies te weten wat er staat in het energielabel van je eigen huis. Je kan ook informeren naar het energielabel van het huis waarop je zo verliefd bent en wilt kopen. Je kan het energielabel heel makkelijk online checken. Je ziet dan gelijk hoe een definitief energielabel eruitziet. 

Energielabel huis aanvragen gebeurd bij een energiedeskundige

Bij de keuring zal de energiedeskundige kijken naar bepaalde factoren. Hij kijkt naar het bouwjaar van het huis. Hij kijkt naar het type woning. Is het een hoekwoning of is het een appartement. Wat voor soort glas is gebruikt. Er wordt ook gecontroleerd op de isolatie van de buitenmuren, het dak en de vloerisolatie. Welke soort verwarming, warmtevoorziening en ventilatiesysteem wordt gebruikt. En wordt er gebruik gemaakt van een zonneboiler en zonnepanelen. 

Verbeter je energielabel

Wanneer je op zoek bent naar oplossingen om je energielabel te verbeteren dan moet je dan denken aan het gebruik van een zuinige ketel en een goede isolatie. Je kan ook zonnepanelen laten plaatsen zodat je kan besparen op je energiegebruik. Er zijn verschillende soorten energie labels. Het loopt van A tot en met G. 

Energielabel huis aanvragen wanneer je een huis gaat huren

Wanneer je een huis gaat verhuren dan zal je als eigenaar van het huis in het bezit zijn van een energielabel. Om te bepalen wat het maximumbedrag is van de huur zal het energielabel een belangrijke rol spelen. Is het energielabel groen, dus heel erg energiezuinig kan je natuurlijk meer vragen voor de huur in tegenstelling tot een huis dat minder energiezuinig. Ook heb je de verplichting om de labelklasse van een geldig energielabel te vermelden op de advertentie wanneer je een huis gaat verhuren of verkopen.