juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Energielabel aanvragen? Zo werkt het!

Een van de documenten die u bij de verkoop van een woning aan de koper moet overhandigen, is het energielabel. In dit document staat vermeld hoe energiezuinig uw woning is. Gebaseerd op een aantal criteria wordt dit via een klasse aangegeven. Een A-klasse betekent dat uw woning zeer energiezuinig is, terwijl een C-klasse betekent dat deze zeer energie onvriendelijk is. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd en is de woning voorzien van dubbel glas, dan zit u al snel tegen een A-klasse aan. Dit kan een behoorlijke invloed hebben op de prijs die u voor uw woning kunt vragen en krijgen.

Aanvraagprocedure energielabel

Een energielabel aanvragen is geen ingewikkeld proces, maar er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo dient een energielabel altijd te worden opgemaakt door een erkend energieadviseur. Deze kunt u zelf uitkiezen en met hem een afspraak maken. De energieadviseur komt vervolgens bij u langs en loopt samen met u de woning door. Eventuele bouwtekeningen helpen hem bij het accuraat opstellen van het label. Heeft u verbeteringen aan de woning aangebracht en kunt u bonnetje overleggen die dat onderbouwen, draag deze dan over aan de adviseur. Na zijn bezoek wordt het energielabel opgemaakt en u ontvangt deze in PDF-vorm.

De kosten van een energielabel

De adviseur rekent een tarief voor het opmaken van het energielabel. Dit tarief verschilt van adviseur tot adviseur. U kunt uzelf soms tientallen euro’s besparen door eerst een offerte op te vragen bij verschillende energieadviseurs. Verder is het handig om bij de offerteaanvraag aan te geven of het gaat om een wijziging van een bestaand label of een nieuw label. Een energielabel is namelijk tien jaar geldig. Heeft u al een energielabel en wilt u deze laten aanpassen, bijvoorbeeld omdat bepaalde zaken zijn verbeterd, dan heeft dit invloed op de tijd die de adviseur nodig heeft om deze aanpassingen te controleren. Hierdoor zal ook het bedrag op de nota lager uitvallen, dan wanneer u een geheel nieuw energielabel aanvraagt.

Het gehele proces van aanvraag tot ontvangst van het energielabel, duurt dus slechts enkele dagen en is een relatief eenvoudig proces.Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/