juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Aandachtspunten bij het kopen van een waterontharder

Bij het aanschaffen van een waterontharder zijn er diverse factoren waar u rekening mee moet houden, in dit blog gaan we wat verder in op tips bij het kiezen van de juiste waterontharder.

Advies

Het is slim om bij het aanschaffen van een waterontharder te kijken naar een specialist. Deze kunnen u eerst een goed advies geven waarbij ze naar uw situatie kijken. Hierbij houden ze rekening met jouw jaarlijkse waterverbruik en wordt ook gekeken naar pieken en dalen in het gebruik. Daarnaast kunnen ze ook een inschatting maken van de waterhardheid in jouw postcode. 

Omgevingstemperatuur

Bij het plaatsen van een waterontharder is het belangrijk om rekening te houden met de omgevingstemperatuur. Het is niet slim om het apparaat te plaatsen op een vloerverwarming, hiermee wordt namelijk het water opgewarmd wat de kans op legionella sterk toeneemt. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd vers/koud water beschikbaar te hebben. Naast vloerverwarming is een ruimte waar grote temperatuurverschillen zijn in bijvoorbeeld de winter en de zomer ook niet de slimste locatie. Een gevulde waterontharder neemt namelijk altijd de omgevingstemperatuur over. 

Vochtige ruimtes

Wanneer je de waterontharder graag in een vochtige ruimte wil plaatsen kan je alleen een apparaat kiezen zonder stroom. Een vochtige ruimte heeft namelijk een negatieve werking op apparaten die werken op stroom of batterijen. 

Geluid

Een elektrische waterontharder moet op een locatie geplaatst worden waarbij je geen last ondervindt van geluid. Het apparaat kan namelijk veel geluid maken tijdens het spoelen en regenereren. Ook is het belangrijk om daarbij rekening te houden met een watergestuurde of elektrische waterontharder. Een elektrische variant kan namelijk wel tot 4x meer geluid produceren. 

Duurzaamheid

Een waterontharder is een duurzame investering, vaak wordt het apparaat aangeschaft voor een langere periode van ongeveer 10 tot 30 jaar. Hierom is het slim om te gaan voor een “merk”. Deze zijn kwalitatief beter en ook qua onderhoud is dat een stuk eenvoudiger. 

Onderhoudscyclus

Iedere waterontharder heeft om de zoveel tijd onderhoud nodig, bij het ene merk is dat jaarlijks en bij een ander werk weer 1 keer per 2 jaar. Hierbij is het belangrijk om je ook te verdiepen in de kosten en frequentie hiervan. Het is wel belangrijk om hierbij goed te letten op de frequentie want hierbij worden onder andere de zoutvoorraad, harsen en filters gereinigd. Je monteur kan je hier ook meer over informeren.