juni 15, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

5 tips voor als je een betonvloer wilt laten leggen

Op zoek naar een stevige en duurzame vloer? Dan is een betonvloer wellicht iets voor jou. Een betonnen vloer gaat lang mee en is perfect voor zowel binnen als buiten. Bovendien geeft het een industriële en moderne uitstraling aan je woning. Het is echter niet zo simpel als het lijkt om een betonvloer te laten plaatsen. Daarom geven we je vijf tips om ervoor te zorgen dat het leggen van jouw nieuwe betonvloer vlekkeloos verloopt.

Kies voor de juiste dikte

De juiste dikte van je betonvloer is cruciaal. Dit hangt af van de functie van de vloer. Wanneer je de vloer enkel zal gebruiken om op te wandelen, dan is 7 centimeter dikte voldoende. Als er echter zware machines op de vloer zullen staan, dan is een combinatie van wapening en een dikte van minstens 15 centimeter nodi

Laat je betonvloer polijsten

Door het polijsten van je betonvloer krijg je een egale en gladde vloer. Bovendien zorgt een gepolijste vloer ervoor dat vuil en vlekken minder snel opvallen. Een gepolijste vloer is ook makkelijker om schoon te houden. Kies er wel voor om een professionele vloerder in te schakelen om je betonvloer te polijsten.

Kies de juiste afwerking

Een betonvloer kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een gladde afwerking, of een afwerking met reliëf of motieven. Wil je een stoere en robuuste uitstraling? Hou rekening met dan om je betonvloer onbewerkt te laten. Bespreek de mogelijkheden met een professionele vloerder om de juiste afwerking te kiezen.

Laat de betonvloer op de juiste manier uitharden

Zorg ervoor dat je betonvloer op de juiste manier uithardt, anders loop je het risico dat de vloer scheuren vertoont. Het is belangrijk om de vloer voldoende te laten uitharden. Na het gieten van het beton moet het minstens zeven dagen drogen. Vervolgens dien je het beton nog minstens dertig dagen laten uitharden voordat je de vloer betreedt.

Laat de betonvloer isoleren

Een geïsoleerde betonvloer zorgt voor minder warmteverlies en bespaart dus flink op je energierekening. Ook heeft de isolatie als voordeel dat het geluid dempt. Er zijn verschillende manieren om een betonvloer te isoleren. Overleg met een vloerspecialist welke opties het beste bij jouw situatie passen.

Conclusie

Het leggen van een betonvloer vergt wat voorbereiding en kennis. Door deze tips in acht te nemen ben je zeker van een mooie en duurzame betonvloer. Laat je daarnaast adviseren door een professional om de juiste keuzes te maken. Zo ben je verzekerd van een perfect resultaat en een prachtige vloer in je woning of bedrijfspand.

Bron: Lucon